top of page

הפקדות פנסיה והשתלמות לעצמאים 2023 - הסבר ומחשבון




סוף השנה מגיע ויחד איתו מגיעות שאלות בעניין ההפקדות הפנסיוניות לעצמאים - מאמר זה זה ינסה לעשות מעט סדר בנושא בראשי פרקים:


רקע כללי

בשנת 2017 חוקקה הכנסת את חוק חובת הפקדת הפנסיה על ידי עצמאים ונתנה הגדרות וכללים אילו עצמאים חייבים מכח חוק זה להפקיד לעצמם לפנסיה

נציין כי חוק הפנסיה לא נאכף מיום החקיקה שלו בפועל אולם עדיין מבחינה חוקית, גם אם אין אכיפה או קנסות זהו חוק שקיים.


מי חייב להפקיד לפי החוק? חייב להפקיד כל עצמאי עוסק מורשה או עוסק פטור שגילו מעל 21 שנה ונמוך מ60, שתיק העוסק שלו פתוח מעל חצי שנה ושאין לו הכנסה כשכיר הגבוהה מההכנסה כעצמאי, ואשר בה משולם לו פנסיה.

מה לגבי עצמאים הבוחרים לא להפקיד לפנסיה?

עצמאים אלו יקבלו לאחר הגשת הדוח השנתי התראה בדואר עם סכום ההפקדה שעליהם לבצע, ובמידה ולא יפקידו גם לאחר ההתראה- ינתן קנס של 500 ש"ח

בכל מקרה ולמרות האמור לעיל לא יוטל קנס על עצמאי שלא הרוויח בתיק העצמאי שלו סכום השווה לשכר מינימום שנתי


מעבר לחובה החוקית יש להפקדה לפנסיה עוד 2 הבטים:

א. תועלת מיסויית בהפקדה

ב. העדפות אישיות של כל אדם לגבי אפיקי חיסכון המתאימים לו, מצב פיננסי נוכחי ותכנונים כספיים לעתיד הקרוב והרחוק


היבטים אלו שניהם יחד חשובים במערך השיקולים שהוא כמה להפקיד ולאיזה אפיק. שימו לב שחישוב המיסויי הוא לא בהכרח הגורם המרכזי בהחלטה זו.


נסביר:

אדם השקוע בחובות אשר נושאים ריבית גבוהה מאוד ומביאים אותו להתדרדרות פיננסית יתכן ולא תהיה לו תועלת מהפקדת כספים לחיסכון ארוך טווח, שכן מהלכי הבראה וסגירה מיידית של חובות יהיו הגיוניים יותר וכלכליים יותר עבורו

או לחלופין,

אדם היודע שהוא יצטרך סכום זמין בטווח הבינוני לצורך מקדמה לדירה למשל, יעדיף אולי להפקיד באפיק של קרן השתלמות שהוא אפיק בינוני ל6 שנים מאשר להפקיד את הכסף למסלול פנסיוני שיסגר ל30 שנה.

זאת גם אם מסלול הפנסיה מראה במחשבון היבש על עדיפות בהפקדה מבחינה מיסויית. כל זה כיוון ואם יצטרך למשוך את הכסף טרם הזמן, עדיפות המיסוי תתאדה מול תשלום קנס של 35% על פתיחת החיסכון או אי יכולת לקנות דירה או תשלום ריביות גדולות מאוד, היות ואין כסף זמין ונדרשות הלוואות נוספות.


לכן:

1. חיסכון הוא עניין קריטי וחשוב מאין כמוהו

2. על כל אדם השואף לבניית עתודות כלכליות עתידיות לחסוך/ להשקיע את הסכום המירבי שהוא יכול

3. החיסכון צריך להיות מורכב מתמהיל הכולל: כסף נזיל למקרה חירום, חיסכון לטווח בינוני (לדוגמא קרן השתלמות) וחיסכון לטווח ארוך (לדוגמא פנסיה)

4. קביעת התמהיל דהיינו כמה לשים בכל אפיק (נזיל/ בינוני וארוך) איננה החלטה מיסויית בלבד אלא אישית ופרסונלית המשתנה מאדם לאדם ותלויה בעיקר לסכום ההכנסה הפנויה לחיסכון אצל כל אחד, נסיבות החיים והתכניות האינדיווידואליות של כל אחד לעתיד הקרוב ולעתיד הרחוק. אמנם נכון שהפקדה בכל מסלול נותנת הטבת מס מסויימת (זאת כמובן למי שיש לו מס לשלם, מי שמכניס מתחת לסף המס הטבת המס אינה רלוונטית עבורו), אולם הטבת המס אינה השיקול העיקרי שקובע את התמהיל את עצם ההפקדה ואת גובה ההפקדה.

5. הקדמה זו חשובה כי לא פעם אנחנו מקבלים פניה מלקוח שמעוניין להפקיד לפנסיה ונאמר לו שאת סכום ההפקדה קובע רואה החשבון. מהבנה של הנקודות שהעלתי לעיל ברור שרואה החשבון יכול לומר (ע"י הקשה של סכום ההכנסה לתוך המחשבון שצרפתי פה בהמשך) מה ההפקדה שתיתן את הטבת המס המקסימלית. אבל אם לדוגמא הטבת מס מקסימלית עבור הכנסה מסויימת ניתנת בהפקדה של 4,000 ש"ח לשנה, לא אומר שכדאי לחסוך רק 4000 ש"ח בשנה. להפך, לאדם א' עם אותה הכנסה עדיף במציאות לחסוך הרבה יותר אם זה מתאפשר ולאדם ב' עם הכנסה זהה עדיף לחסוך פחות מאותם 4,000 בהינתן אלטרנטיבה אחרת הכדאית יותר כרגע לאור נסיבות החיים הממשיות והאישיות של אותו אדם.

לכן הדרך היעילה והחכמה יותר לצד מחשבוני המיסוי היא לקבל יעוץ מסודר מיועץ ביטוח פנסיוני אישי.


נא לשים לב: ישנו הבדל בין משווק פנסיוני שהינו איש מכירות המגיע להחתים את הלקוח על טפסים ופותח קופות ומקבל את שכר הטרחה שלו מחברות הביטוח לבין יועץ אשר הלקוח, דהיינו אתם, משלמים לו שכר טרחה כדי שהוא ייתן יעוץ פרסונלי ואישי אליכם (ואז אתם הלקוח שלו ולא חברת הביטוח!). הדבר אינו אומר בהכרח שמשווק פנסיוני לא יתן עצות חכמות מאוד המותאמות אישית ולא אומר שיועץ בלתי תלוי יהיה תמיד עדיף על משווק זה כן אומר שכדאי ראשית להבחין מי בעל המקצוע שמולו אתם עומדים ולבנות את סט הציפיות בהתאם, להגיע מוכנים אחרי שאתם יודעים מה התכניות שלכם ומה מצבכם האישי והכלכלי וכמובן לעבוד על בסיס המלצות.


יעוץ בניגוד למחשבון הוא בהתאם לנסיבות החיים האישיות והפרטים המדוייקים של כל אחד: לאן להפקיד, כמה להפקיד בכל מסלול וכן אותו איש פנסיוני יחשוף בפניכם מוצרי חיסכון נוספים ואחרים (למשל קופת גמל להשקעה) וכן יתאים בכל קופה את רמות הסיכון שבהם יושקע הסכום שהחלטתם לחסוך (מנייתי או אגח ללא סיכון). לאחר בניית התכנית ניתן לפנות למשווק ולפתוח את הקופות ולתת את אחוזי ההפקדה והסכומים הרצויים בכל מסלול.


לאחר שההקדמה הזאת נאמרה והובנה, ניגש לפרטים הטכניים ולינק למחשבונים:


מחשבון מינימום הפקדה נדרש כדי לעמוד בדרישות החוק מצ"ב אקסל המכיל מחשבון לחישוב פנסיית חובה לעצמאים אשר בהזנת סכום ההכנסה יציג בפניכם את המינימום הנדרש להפקדה לפנסיית חובה על מנת לעמוד בדרישות החוק. נא לשים לב שהמינימום הנדרש לפי החוק אינו בהכרח ההפקדה האופטימלית ביותר מבחינת המס או החיסכון.

מחשבון סכום הפקדה מינימלי לפנסיית (3)
.xls
Download XLS • 82KB

מחשבון הפקדה אופטימלית לצרכי מס לפנסיה וקרן השתלמות לעצמאים מצ"ב לינק למחשבון המראה את את הנקודה האופטימלית להפקדה מבחינה מיסויית לפנסיה וקרן השתלמות

עם הכנסת סכום ההכנסות למחשבון זה יתקבלו סכומי ההפקדה המיטביים לפנסיה וקרן השתלמות אשר ימקסמו את הטבת המס ע"י הפקדתם מצ"ב הסברים להבנת הסכומים המופיעים במחשבון לאחר שמכניסים את ההכנסות ומה כל סכום אומר:


מתי כדאי להפקיד לפנסיה ? למרות שבתחילת השנה בעל עסק עצמאי לא יודע כמה הוא יכניס במהלך השנה עדיין ההפקדה לפנסיה וקרן השתלמות כדאי שתיעשה בתחילת כל שנת מס ולא בסופה (ולכן מכניסים למחשבונים האלו סכום הכנסות שנתי משוער ולא מדוייק (ניתן לעשות הערכה מדוייקת יותר בחודש נובמבר ואז להשלים בהפקדה אחת גדולה יותר את ההפרש אם רוצים), כמובן שמי שלא הפקיד בתחילת השנה או במהלך השנה ומעוניין לחסוך עדיף שיפקיד בסוף השנה מאשר לא להפקיד בכלל.

חשוב להפקיד הפקדות פנסיוניות בתחילת השנה ולא בסוף השנה מ2 סיבות: 1) לחלק מהמסלולים יש כיסוי ביטוחי וכמובן שנרצה עבור הסכומים שאנחנו מפקידים ממילא להנות מהכיסוי הביטוחי מתחילת השנה ולא מסוף השנה 2) כשמפקידים מתחילת השנה לקופות, הכסף בנתיים "עובד" וצובר רווחים ותשואות לאורך חודשי השנה מאשר אם מפקידים בסוף השנה נא לשים לב שאת כל ההפקדות צריך לבצע עד 31.12.2023 כדי שהטבות המס ינתנו באותה שנת מס וכמובן עדיף לא לחכות לרגע האחרון כדי לא לפספס את מועדי ההפקדה. מה קורה אם הפקדתי יותר מידי? על החלק העודף לא ינתנו הטבות מס, אולם מי שהמטרתו היא לחסוך כסף זה כמובן לא אמור להטריד אותו במיוחד כי כסף חוסכים כדי להרוויח תשואה (שניתנת בכל מקרה גם על הפקדת יתר) וכדי שיהיה ממה לחיות בגיל זקנה ולא רק לצורך קבלת הטבות מס.


כיצד מפקידים לפנסיה ולקרן השתלמות?

ניתן להפקיד לפנסיה ולקרן השתלמות בכמה אופנים:

א. און ליין - נכנסים לאתר הקופה שמעוניינים להפקיד אליה ועוקבים אחרי ההנחיות להפקדה און ליין. ההפקדה און ליין לא אפשרית בכל הקופות והחברות אלא רק בחלקן.

ב. ע"י פניה טלפונית לקופות עצמם (המספר מופיע באתר של כל חברה), נציג החברה ינחה בדבר המסמכים שהוא צריך, ויתן את חשבון הבנק אליו יש לבצע את ההפקדה.

ג. פניה למשווק/ סוכן / יועץ פנסיוני אשר יפתח את הקופה וישייך את המסמכים

ניתן לקרוא על מסלולי הקופות ולבדוק את הביצועים של הקופות השונות בלינק זה

כאמור ברישא מאמר זה אינו מקיף את הנושא כולו אלא בראשי פרקים בלבד לצורך מתן מושג כללי. יש לקבל יעוץ מדוייק פרטני ואישי בכל תיק ולכל אדם. יועץ פנסיוני הוא הגורם המוסמך היחיד והיחידי מכח חוק ומתוך ידע לתת יעוץ שכזה.

פוסטים אחרונים
ארכיון
עקבו אחרנו
  • Twitter Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page